Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΙΝΔΥΝΟΣ στις τράπεζες: Τι θα γίνει με τις τράπεζες και τα capital control του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών;


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ
Εμείς τα έχουμε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζε σχέδιο...για την δημιουργία "καλής" και "κακής" τράπεζας με σκοπό την διάσωση των τραπεζών. Μάλιστα επιβεβαιωθήκαμε και από σχετικά δημοσιεύματα του εξωτερικού.


Το σίγουρο είναι ότι τώρα οι τράπεζες κινούνται στα όριά τους αφού τα capital control που έφερε η πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη-Λαφαζάνη και των υπολοίπων ειδικών έχουν δημιουργήσει δυσμενές κλίμα στο κλάδο.

Ο Σύριζα απ οτι φάνηκε πήγε να δημιουργήσει τράπεζες εργαλεία για την τόνωση της επιχειρηματικότητας ή για την εξυπηρέτηση κόκκινων δανείων. Ήδη έγιναν επαφές με το ΕΒΕΑ και άλλους οργανισμούς με μνημόνια συνεργασίας ακόμα και με δηλώσεις του κ. Δραγασάκη μόνο παρα τις διαφημιζόμενες καινοτομίες που κεφάλαια λόγο μη ανακεφαλαιοποίησης δεν υπήρχαν.

Σήμερα το ερώτημα που μπαίνει είναι τι θα γίνει μετα τις εκλογές;
Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν;
Τι θα γίνει με τα capital control;

Μέσω τριών βασικών ερωτήσεων που αφορούν, κυρίως, τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών η Wall Street Journal προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα ποια επίδραση θα μπορούσαν να έχουν οι επικείμενες εκλογές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ελλάδας. Με δεδομένους τους μήνες αβεβαιότητας που πέρασαν για το τι θα συμβεί στη χώρα και κατόπιν της επιβολής των capital controls, οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα και σαφώς θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να σταθούν, εκ νέου, στα πόδια τους.

Όποια κυβέρνηση και εάν προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να εργαστεί ώστε να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να εφαρμόσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων και να εξασφαλίσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα παραμείνει υγιές.

Ας δούμε, όμως, σε ποια ερωτήματα απαντά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Ποιος θα αποφασίσει πόσα κεφάλαια χρειάζεται κάθε τράπεζα;
Βάσει της συμφωνίας μεταξύ πιστωτών και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης για τις ελληνικές τράπεζες έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 25 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών θα αποφασιστεί μετά από την «εξέτασή» τους από την ΕΚΤ, η οποία θα λάβει report που αφορούν τη συνολική κεφαλαιακή κατάσταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και από ένα νέο γύρο stress tests, ώστε να καθοριστεί η συμπεριφορά που μπορεί να έχει κάθε τράπεζα βάσει πιθανών σεναρίων.

Τι θα συμβεί μόλις ολοκληρωθεί η «εξέταση» της ΕΚΤ;
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η «εξέταση», μέσω του SSM (Single Supervisory Mechanism) – του μηχανισμού που ελέγχει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης – οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), θα «μάθουν» πόσα χρήματα χρειάζονται. Ακολούθως αυτά τα χρήματα μπορούν να αντληθούν μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και φυσικά με τη βοήθεια ιδιωτών επενδυτών. Επίσης ο SSM θα πρέπει να ενημερώσει τον ESM – το ευρωπαϊκό κεφάλαιο το οποίο παρέχει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα – αλλά και το ΤΧΣ για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Ο SSM οφείλει να ενημερώσει και την Κομισιόν, καθώς πριν δοθούν τα χρήματα της βοήθειας, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και η Κομισιόν δώσει το «πράσινο φως», ο ESM θα αποφασίσει εάν θα εκταμιευθούν τα χρήματα που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες. Το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί πολύ γρήγορα, καθώς βρίσκεται στα ταμεία του ESM από τον Αύγουστο και μόλις τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εγκρίνουν την εκταμίευση.

Θα πληγούν οι καταθέτες κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης;
Όχι, εάν τουλάχιστον η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί πριν από το 2016, όπως έχει προγραμματιστεί. Η ευρωπαϊκή οδηγία που προϋποθέτει οι καταθέτες να είναι οι πρώτοι που θα συμμετάσχουν στη διάσωση μίας τράπεζας, πριν δοθούν σε αυτήν κρατικά κεφάλαια, τίθεται σε εφαρμογή στις αρχές του 2016. Όμως τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές επιθυμούν οι διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2015, ώστε οι καταθέτες να μην χρειαστεί να πληγούν, κάτι που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την, ήδη, αδύναμη ελληνική οικονομία.

Πάντως αν και έχει αποκλειστεί «κούρεμα» ακόμη και μη εγγυημένων καταθέσεων, το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει προστασία για τους μετόχους ή τους κατόχους ομολόγων των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να τους δοθεί ισχυρή χρηματική στήριξη.

Όσο για τα capital control λέμε εμείς θα διατηρηθούν και φέτος ενώ ο κίνδυνος είναι για όλες τις τράπεζες το θέμα είναι η νέα κυβέρνηση να τρέξει αμέσως τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίηση - διάσωσης των συστημικών τραπεζών που για δεύτερη φορά πρέπει να διασωθούν. Η ΝΔ είχε ολοκληρώσει το όλο θέμα ο Συριζα όμως κατάφερε να το ξαναδημιουργήσει με εξαγγελίες που διαφημίζονταν ως "καινοτόμες" στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς όμως ρευστό παρά μόνο για πολλές διαφημίσεις!

Εμείς πάντως πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν-ενισχυθούν όλες οι τράπεζες ακόμα και οι μη συστημικές για να έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Οι εκλογές σίγουρα πάντως θα παίξουν ρόλο για το πότε και πως και τι απώλειες θα βγουν και οι τράπεζες στην κανονικότητα προς το παρόν 60 ευρώ είναι αρκετά για επενδύσεις...Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr