Κυριακή 13 Ιουλίου 2014
Τρέξε να προλάβεις! Το Facebook σε θέλει για πρακτική και σου προσφέρει 4.500 ευρώ το μήνα!
Μια θέση σε εταιρείες όπως η Google ή η Facebook, είναι για πολλούς όνειρο ζωής.... Οι κολοσσοί του.
Ίντερνετ δεν ξεχωρίζουν μόνο για τους παχυλούς μισθούς που προσφέρουν, αλλά και για τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας τους (π.χ. λιγότερες ώρες, μεσοβδόμαδα ρεπό κτλ), για το άριστο εργασιακό περιβάλλον που εξασφαλίζουν στους υπαλλήλους τους και για τους άπλετους χώρους που αφήνουν στη δημιουργικότητα και τις νέες ιδέες. Τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να πιάσει δουλειά σε μία απ' αυτές τις εταιρείς; Καμμιά φορά, δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα.
Η περίπτωση Sayman
Ο 17χρονος Michael Sayman είναι από τα λίγα άτομα της ηλικίας του που μπορούν να δηλώσουν με υπερηφάνεια ότι ανήκουν στο δυναμικό της Facebook. Πριν από μερικές μέρες, βρήκε στο mailbox του ένα μήνυμα που τον ενημέρωνε ότι ο Mark Zuckerberg ενδιαφέρεται να τον γνωρίσει προσωπικά και να ξεκινήσει μαζί του μια επαγγελματική συνεργασία.
Εκ πρώτης όψεως, ο Sayman δεν πείθει για στέλεχος πολυεθνικής. Είναι ένας πιτσιρικάς που φοράει σιδεράκια, του αρέσουν τα κόμιξ και λατρεύει τα burger. Η αγάπη του, ωστόσο, για τις γλώσσες προγραμματισμού και τις εφαρμογές για smartphones του εξασφάλισαν μια περίοπτη θέση σε μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες τηςSilicon Valley. Ο Sayman τράβηξε το ενδιαφέρον του Zuckerberg όταν χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα προγραμματισμού της Facebook (το Parse), δημιούργησε ένα app game ονόματι 4Snaps. Το 4Snapsαναδείχθηκε πέρυσι ως η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στοApp Store, προσφέροντας στον 17χρονο ένα γερό «κομπόδεμα» που προήλθε από τα ποσοστά των πνευματικών του δικαιωμάτων. Μ' αυτά τα χρήματα, ο Sayman τακτοποίησε όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες της οικογένειάς του.
Η επιτυχία του δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Facebook, που έσπευσε να του προτείνει μια θέση ασκούμενου στα γραφεία της. Μια θέση που αμοίβεται με 4.500 ευρώ. Για όλους εμάς, που έχουμε κάνει την πρακτική μας στην Ελλάδα και η αμοιβή μας ήταν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και πολλές θερμές ευχές για καλύτερη τύχη στην επόμενη πρακτική, το ποσό ακούγεται εξωπραγματικό. Η Facebook, όμως, επενδύει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σε προικισμένους εφήβους με έφεση στα social media, στους κώδικες και τις γλώσσες προγραμματισμού και στην κατασκευή εφαρμογών. Ένας από τους πιο γνωστούς «κυνηγούς ταλέντων» της Facebook, ο Peter Thiel, προσφέρει μέχρι και 74.000 ευρώ το χρόνο σε δημιουργικούς νέους κάτω των 20 ετών, προκειμένου να «ξεφύγουν από τη συνήθεια των πανεπιστημιακών σπουδών και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους». Δεν είναι όμως μόνο η Facebook που επενδύει σε νέους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες.
Επενδύοντας στο μέλλον
Ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα είναι ο πιτσιρικάς James Anderson, ο οποίος σε ηλικία μόλις 13 ετών, παρευρέθηκε σε συνέδριο σχετικά με την δημιουργία εφαρμογών και γνώρισε από κοντά ένα από τα ηγετικά στελέχη της Planet Argon LLC. Σήμερα, ο Anderson είναι 15 χρονών, δευτεροετής σε Πανεπιστήμιο της California και συνεργάτης της εταιρίας στην κατασκευή λογισμικού, με απολαβές που ξεπερνούν τα4.000 ευρώ μηνιαίως.
Εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Microsoft, αρχίζουν να επενδύουν όλο και περισσότερο στις πρακτικές των «whiz kids» και εν δυνάμει μελλοντικών εργαζομένων, προσφέροντας τους ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον και τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και να χτίσουν ένα ασφαλές μέλλον για τους ίδιους και τη τσέπη τους.
Σε ποιες εταιρίες «θησαυρίζουν» οι ασκούμενοι
Palantir 5.151 ευρώ
Vmware 5.117 ευρώ
Twitter 4.989 ευρώ
LinkedIn 4.577 ευρώ
Facebook 4.564 ευρώ
Microsoft 4.509 ευρώ
eBay 4.500 ευρώ
ExxonMobil 4.387 ευρώ
Google 4.385 ευρώ
Apple 4.204 ευρώ
Amazon 4.137 ευρώ
Nvidia 4.000 ευρώ
Chevron 3.984 ευρώ
Adobe 3.973 ευρώ
ConocoPhillips 3.935 ευρώ
Πηγή: mychannel.gr